Het deskonderzoek is afgerond. Op 24 mei maakte Jasper Klapwijk de eerste resultaten bekend. Ook hadden we van elk stadsdorp een factsheet (feitenposter) laten maken, die bij elk stadsdorp was opgehangen. Het waren nog tijdelijke factsheets want de stadsdorpen krijgen nog tijd om hun factsheet bij te stellen als zij dat willen. Het geeft een goed beeld wat elk stadsdorp is en doet en dat er overeenkomsten en verschillen zijn. Dat maakt het fenomeen stadsdorp juist zo uniek. Maar allen werken ze mee aan gemeenschapsvorming en nabuurschap en daar ligt de kern van de stadsdorpen. Eind juni is het 2e deel van het onderzoek gestart. Dat bestaat uit gesprekken met de afzonderlijke stadsdorpen. De factsheet zal daarbij het startpunt zijn. We willen graag met zoveel mogelijk stadsdorpen in gesprek. Alle stadsdorpen hebben daarvoor uiterlijk begin juli een uitnodiging gekregen. Elk stadsdorp bepaalt zelf wie er meedoet en waar en wanneer het gesprek plaatsvindt. Inmiddels zijn al enige gesprekken gevoerd en tot eind september gaan we daarmee door. Ook zijn inmiddels herinneringsmails aan de stadsdorpen toegezonden met meer informatie over de aanleiding, het doel en het beoogde resultaat van dit onderzoek.
Doel van het onderzoek
Doel van het onderzoek is de kracht van de stadsdorpen en hun activiteiten zichtbaar te maken. Ook willen we de ambities en uitdagingen die stadsdorpen hebben in kaart brengen. Met name op het gebied van gemeenschapsvorming en nabuurschap in de wijken en buurten, waarin zij opereren. Daarbij zullen ontmoeting, dienstverlening en preventie voorop staan. Ook kan tijdens de interviews bijvoorbeeld het onderwerp als wonen aan bod komen als een stadsdorp daarin ambities heeft of zelf al uitvoerend mee bezig is. We willen daar echter zo weinig mogelijk in sturen, maar het uit de stadsdorpen zelf laten komen.
Aanleiding tot het onderzoek
Via Nederland Zorgt Voor Elkaar” (afgekort NLZVE) heeft het netwerk van Amsterdamse stadsdorpen (afgekort NAS) kennisgenomen van de IZA en GALA- akkoorden. IZA = het Integraal Zorg Akkoord en GALA= Gemeentelijk Actief Leven Akkoord. In deze akkoorden hebben Zorgverzekeraars, de Rijksoverheid, gemeenten, zorg- en maatschappelijke instellingen elkaar beloofd om per regio regioplannen te maken ten einde de druk op de zorg te verminderen. Daarbij is nadrukkelijk geconstateerd dat aandacht voor ontmoeting, dienstverlening en preventie in wijken en buurten belangrijke pijlers zijn om de druk te verminderen. Daarin kunnen bewonersorganisaties, zoals ook de stadsdorpen, een belangrijke rol vervullen. Met name op het gebied van ontmoeting vervullen stadsdorpen al een belangrijke functie in de buurt of de wijk. Uit het deskonderzoek is dat ook naar voren gekomen. Met andere woorden; we zijn al sterk in gemeenschapsvorming en dat verdient de gewenste en benodigde ondersteuning, huisvesting en/of financiële middelen.
De uitkomst van het onderzoek
Wij hopen dat uit het onderzoek de echte kracht van de Amsterdamse stadsdorpen, in al hun diversiteit en eigenheid, naar voren komt. Dat ieder stadsdorp op zijn eigen wijze al lang werkt aan gemeenschapsvorming binnen hun wijk of buurt en dat zij daarvoor ondersteund en gefaciliteerd moeten worden, als dat nog niet zo is. Daarnaast dat uit het onderzoek naar voren komt, dat sommige stadsdorpen de ambitie hebben om ook op de terreinen van wonen, dienstverlening- en/of preventie-activiteiten plannen ontwikkelen of zelfs al aan het uitvoeren zijn en daarin ondersteund en gesteund moeten worden. De NAS stelt daarbij als voorwaarde, dat de eigenheid en zelfstandigheid van stadsdorpen daarin wel blijvend gerespecteerd dient te worden. Niets moet maar alles mag. Maar we willen overheden en het brede maatschappelijk veld laten zien met het eindrapport, dat zij naar iets op zoek zijn dat er al is. En het is nu noodzaak dat te kennen en te herkennen zodat zij hen in alles gaan faciliteren teneinde de continuïteit ervan te waarborgen. En bovendien dat zij gaan luisteren naar, participeren in en ondersteunen en faciliteren in de initiatieven van de samenleving.
Wil je meer weten over het Onderzoek of je nog aanmelden voor een gesprek. Dat kan! Mail daarvoor met sjaak.blenk@netwerkamsterdamsestadsdorpen.nl