Met de informatie in onze kennisbank kun je je verder verdiepen in bepaalde aspecten van je stadsdorp. Daarbij kun je gebruik maken van de kennis en ervaring van anderen. Via de rode balkjes hieronder kom je direct bij alle items over een bepaald onderwerp.
AllesActiviteiten in je stadsdorpBegin een stadsdorp - wat en hoeBest practicesBinnenbuurtenCommmunicatieCoronaDiversiteitFormele ZakenHet NetwerkKenniskring Zorg en WonenNetwerk NieuwsbriefNetwerkbijeenkomstenONSVerwante initiatievenVerzekeringenWie doet wat?WorkshopsZo kan het ook - tips
Wat is de Kenniskring?
In deze themagroep werken een aantal stadsdorpen samen om de ontwikkelingen in de zorg op gemeentelijk niveau te volgen en een mogelijke aanpak voor de stadsdorpen te ontwikkelen. Ook zij inventariseert wat de (on)mogelijkheden zijn om langer in je huis…
2022 – Brief Gemeenteraadsverkiezingen maart 2022
Zie hier de brief die de Kenniskring Zorg & Wonen heeft verzonden aan de fractieleiders in de gemeenteraad en aan de wethouders van de gemeente Amsterdam, begin januari 2022.
2021 – Relatie Kenniskring en Netwerk in historisch perspectief
De relatie tussen het Netwerk Amsterdamse Stadsdorpen en de Kenniskring Zorg & Wonen in historisch perspectief Na de enthousiaste start van Stadsdorp Zuid is een groot aantal stadsdorpen ontstaan. Een aantal van deze stadsdorpen, De Pijp, Nieuwmarkt en Rivierenbuurt, startten…
2020 – Nieuwsbrief van de kenniskring Zorg en Wonen
De kenniskring Zorg en Wonen van samenwerkende stadsdorpen verdiept zich in de (landelijke en plaatselijke) ontwikkelingen op het gebied van Zorg en Wonen. Zij hebben tot nu toe af en toe in een bijeenkomst verslag gedaan van hun activiteiten. Dat…
2020 – Kenniskring zorg en wonen – wat en hoe
Wat doet de kenniskring zorg en wonen? Amsterdam vergrijst, de meeste Stadsdorpen krijgen in hun naaste omgeving te maken met de thema’s “zorg en wonen”. De Kenniskring Zorg en Wonen van de Amsterdamse stadsdorpen is ontstaan om kennis en kunde…
2019 – Verslag van de bespreking van Kenniskring Zorg en Wonen en de wethouder op 17 mei 2019
Verslag van de bespreking van de kenniskring zorg en wonen en enkele stadsdorp-deelnemers met wethouder Kukenheim en betrokkenen van de gemeente Amsterdam op 17 mei 2019 Aanwezig: Simone Kukenheim (wethouder zorg, jeugd(zorg), beroepsonderwijs en sport), Mascha ten Bruggencate (voorzitter Stadsdeelcommissie…
2018 – Inspiratiebijeenkomst Kenniskring Zorg en Wonen van de Stadsdorpen van 9 maart 2018
De Kenniskring Zorg en Wonen van de Stadsdorpen organiseert jaarlijks een inspiratiebijeenkomst voor alle stadsdorpen om kennis en ervaring te delen over de activiteiten die de kenniskring en de overige, niet aangesloten stadsdorpen ontplooien op het gebied van zorg en…
2017 – Vraagverlegenheid
In alle stadsdorpen merken we dat het veel moeilijker is te vragen om een dienst of hulp dan om dat aan te bieden. Vraagverlegenheid wordt dat genoemd. Als stadsdorpen proberen we het begrip uitgestelde wederkerigheid te introduceren om die verlegenheid…
2017 – Zorg – waar moet je zijn
Dit is een update van de kenniskring Zorg eind 2016. De kenniskring waarschuwt dat op veel websites informatie over zorg staat die niet voldoende van kwaliteit is. De volgende sites bieden wel betrouwbare informatie: www.zorgverandert.nl Deze website geeft algemene,…
2015 – samenvatting activiteiten Kenniskring Zorg
In 2015 is de Kenniskring zorg van stadsdorpen Amsterdam regelmatig bij elkaar geweest om de voortgang van een aantal activiteiten te bespreken, die allen te maken hebben met de ontwikkelingen in de zorg dit jaar en de eventuele rol van…
2015 – Debat over wijkzorg in Amsterdam – verslag
Op 25 juni 2015 heeft de kenniskring zorg van de gezamenlijke stadsdorpen in Amsterdam een debat georganiseerd over de wijkzorg. Hieronder staan de bevindingen uit dat debat. De algemene lijn is dat de stadsdorpen zich nogal zorgen maken over de…
2015 – Verslag netwerkbijeenkomst 19 juni 2015 over wederkerigheid
Dezelfde vragen die in de inleiding aan bod zijn gekomen, zijn ook besproken in subgroepen. Hieronder zijn de verslagen van alle subgroepen verwerkt. De alledaagse definitie van wederkerigheid is “de ene dienst is de andere waard”. In de stadsdorpen kennen…
2019 – Verslag netwerkbijeenkomst 15 juni 2019 Inleiding wederkerigheid
Wederkerigheid Jurgen van der Heijden hield een inleiding over het begrip wederkerigheid aan de hand van een aantal vragen dat aan hem was gesteld. Dezelfde vragen werden naderhand besproken in subgroepen van aanwezigen. Hieronder staan de vragen en de antwoorden…
2015 – Zorg aanvragen – waar moet je zijn? voorbeelden
Stadsdorp Wetering + heeft een bijeenkomst gehouden over de ontwikkelingen in de zorg. Daarbij is een uitgebreide presentatie gegeven. Je kunt het verslag en de presentatie hier vinden: – Waar kun je terecht met je zorgvraag? Stadsdorp VondelHelmers heeft een…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 over Zorg
Impressie van de discussie over wijkzorg De discussie spitste zich toe op drie thema’s (stadsdorp profiel, toekomstige behoeften en dialoog met de wijkzorg). De inhoud wordt hieronder kort weergegeven. Daarnaast werd een aantal vragen gesteld (zie hieronder) die binnen de…
2014- Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 algemeen en over zorg
De netwerkbijeenkomst werd bezocht door 50 mensen van 20 stadsdorpen. Na een welkomstwoord waarin de laatste stand van zaken landelijk en in Amsterdam werden belicht, werd een presentatie gehouden over Zorg, de ontwikkeling van de WMO in Amsterdam en de…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst over zorg 13 juni 2014
Uitwisseldag Amsterdamse Stadsdorpen juni 2014: gesprek over zorg. De Kenniskring Zorg Amsterdamse Stadsdorpen formuleerde drie vragen aan de hand waarvan is gediscussieerd en gaf vooraf toelichting op de twee niveaus voor de discussie: Het Wijkzorgteam en de inrichting daarvan en…
2015 – WMO – Wet maatschappelijke ondersteuning
Met ingang van 1 januari 2015 gaan veel taken rondom zorg en welzijn van het Rijk naar de gemeenten. Elke gemeente zoekt eigen oplossingen voor de WMO. De WMO verordening van Amsterdam staat hier: Veel gestelde vragen rondom WMO:…
2014 – WMO verordening – reactie stadsdorpen op ontwerp
Vooraf De stadsdorpen van Amsterdam zijn van oordeel dat de WMO-verordening op verschillende punten het eigentijds nabuurschap raakt dat zij proberen vorm te geven. Onze belangrijkste zorg is dat de maatschappelijke participatie die met dat moderne nabuurschap bereikt wordt in…