Met de informatie in onze kennisbank kun je je verder verdiepen in bepaalde aspecten van je stadsdorp. Daarbij kun je gebruik maken van de kennis en ervaring van anderen. Via de rode balkjes hieronder kom je direct bij alle items over een bepaald onderwerp.
AllesActiviteiten in je stadsdorpBegin een stadsdorp - wat en hoeBest practicesBinnenbuurtenCommmunicatieCoronaDiversiteitFormele ZakenHet NetwerkKenniskring Zorg en WonenNetwerk NieuwsbriefNetwerkbijeenkomstenONSVerwante initiatievenVerzekeringenWie doet wat?WorkshopsZo kan het ook - tips
ONS bijeenkomst 31 juli 2024
Op woensdag 31 juli kwamen nieuwe stadsdorpen voor de 2e keer bij elkaar om met elkaar stappen te zetten in de ontwikkeling van hun stadsdorp. We waren te gast bij bewonersorganisatie Wallenbuurt, middenin de stad. Aan de orde kwamen de…
Bouw je stadsdorp
We hebben een nieuwe handout gemaakt die beschrijft hoe je je stadsdorp kunt opbouwen of uitbouwen. Op basis van eerdere workshops hebben we daarvoor een zogenaamd Bollenmodel ontwikkeld, dat je behulpzaam kan zijn. Met behulp van dit model kun je…
Het 7 Bollenmodel
Als je een stadsdorp opbouwt, komen er vroeg of laat allerlei verschillende onderwerpen aan de orde. Zoals: Wil je een juridische vorm of niet? Of: Wellen we subsidie aanvragen? f: moeten mensen lid worden om mee te doen? Of: Hoe…
Communicatiekanalen
Voor je communicatie kun je als stadsdorp verschillende kanalen gebruiken, zowel analoog als digitaal. Sommige kanalen zijn gericht op je buurt, anderen op de stad en zelfs landelijk. Hieronder zie je een handig overzicht van veel mogelijke kanalen die je…
Diversiteitsscan
In 2021 maakten we een scan waarmee je op een eenvoudige manier de diversiteit van je stadsdorp in kaart kunt brengen. En vervolgens kun je daar actie(s) aan verbinden als je iets wilt veranderen. Dit zijn de onderdelen waaruit diversiteit…
Wat is een gebiedsmakelaar, de sociale basis en het Buurtteam
Gebiedsmakelaar:Gebiedsmakelaars zijn een tussenpersoon tussen bewoners, ondernemers, organisaties in hun gebied en de gemeente. Gebiedsmakelaars houden overzicht over alle opgaven in de buurt. Ook zijn ze gesprekspartner voor de bestuurders van het stadsdeel. Gebiedsmakelaars zijn er voor de zaken die…
Samenvatting Rondetafelgesprekken 2023
Ook in het najaar van 2023 hielden we vier Rondetafelgesprekken. Dit zijn kleinschalige bijeenkomsten waarin de stadsdorpen per stadsdeel bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen en om verdiepende gesprekken te kunnen voeren rondom thema’s die relevant zijn voor…
Jaarverslag 2022
We zijn blij je ons verslag over 2022 te kunnen presenteren. Wat gebeurde er in het Netwerk, welke activiteiten vonden plaats, hoe zagen onze financiën eruit, hoeveel stadsdorpen waren er en hoe kijken we terug? Je kunt het allemaal nalezen…
Stadsdorpen als beweging
in 2016 werd door een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam een verkennend onderzoek gedaan naar de beginfase van een aantal beginnende stadsdorpen. Het onderzoek geeft een gedetailleerd beeld van de stand van zaken anno 2016 en hoe stadsdorpen…
Onze Netwerk Nieuwsbrief
Wil je onze Netwerk nieuwsbrief ontvangen? Dat kan. Tenminste vier keer per jaar bundelen we interessante nieuwtjes en ontwikkelingen in onze Netwerk Nieuwsbrief. Vul het aanmeldformulier in en je staat daarna op onze verzendlijst. Onze nieuwsbrieven kun je hier nalezen:…
Wat is de Kenniskring?
In deze themagroep werken een aantal stadsdorpen samen om de ontwikkelingen in de zorg op gemeentelijk niveau te volgen en een mogelijke aanpak voor de stadsdorpen te ontwikkelen. Ook zij inventariseert wat de (on)mogelijkheden zijn om langer in je huis…
Zijn wij goed verzekerd?
De Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) heeft een artikel geschreven waarmee je kunt checken of je voldoen bent verzekerd. Meer informatie vind je ook hier: Vrijwilligersorganisaties moeten nagaan of zij voldoende verzekerd zijn voor de risico’s dievoortvloeien uit hun activiteiten.…
Bestuurdersaansprakelijkheid meeverzekerd
Vanaf 1 januari 2023 ben je als vrijwilliger, wanneer je een functie vervult als bestuurder, commissaris of toezichthouder van een rechtspersoon (stichting of vereniging) in de gemeente Amsterdam, automatisch verzekerd onder de Amsterdamse Vrijwilligers Verzekering (AVV). Met deze uitbreiding van…
Soorten activiteiten in je stadsdorp
Elk stadsdorp bepaalt zelf welke activiteiten er plaatsvinden. Dat betekent dat er een enorme variëteit bestaat als het gaat om hoe activiteiten heten en hoe ze worden ingevuld. Toch zijn er zeker een aantal soorten activiteiten te herkennen, die in…
Workshop Hoe begin in een stadsdorp op 10 maart 2023
Hieronder vind je de documenten die we gebruikten in deze workshop. De dia’s van de Powerpoint-presentatie (met nog een enkele extra’s) vind je hieronder en het werkblad Een Stadsdorp Beginnen. In de workshop verwezen naar onderwerpen die in je de…
Verzekeringen voor je stadsdorp
Veel besturen van stadsdorpen vragen zich vroeg of laat af of het zinvol is zich te verzekeren voor aansprakelijkheid. Het gaat hierbij dan vaak diverse vormen van aansprakelijkheid zoals voor ongevallen, letsel, verlies van goederen en bestuurdersaansprakelijkheid. Amsterdam heeft een…
Archief Netwerk Nieuwsbrief
Onze eerste Netwerk Nieuwsbrief is verschenen op 5 januari 2022. Je kunt nieuwsbrieven hier nalezen: Netwerk Nieuwsbrief 1 – januari 2022 Netwerk Nieuwsbrief 2 – juni 2022 Netwerk Nieuwsbrief 3 – maart 2023 Netwerk Nieuwsbrief 4 – september 2023 Wil…
2022 – Brief Gemeenteraadsverkiezingen maart 2022
Zie hier de brief die de Kenniskring Zorg & Wonen heeft verzonden aan de fractieleiders in de gemeenteraad en aan de wethouders van de gemeente Amsterdam, begin januari 2022.
Coronamaatregelen per 18 december 2021
Vanaf 13 november golden strengere coronaregels. Die zijn verlengd tot 14 januari 2022. Stadsdorpen zijn niet tot veel verplicht, behalve de algemene regels die voor iedereen gelden: WASSEN – AFSTAND – LUCHTEN – TESTEN Je mag als stadsdorp wel veel…
Column: Wat een uitvinding!
Het was na de zomer van 2013, dat ik een flyer in de brievenbus kreeg; een uitnodiging voor een bijeenkomst met buurtbewoners om samen te kijken of een stadsdorp iets voor onze buurt zou kunnen zijn. Deze flyer kwam –…
2021 – Verslag Netwerkbijeenkomst 19 november 2021
Hieronder vind je de presentaties die gebruikt zijn tijdens de Netwerkbijeenkomst op 19 november 2021. Er is dit keer geen geschreven verslag gemaakt van deze netwerkbijeenkomst. De sheets die zijn getoond. Hierin vind je een update van de ontwikkelingen in…
2021 – Relatie Kenniskring en Netwerk in historisch perspectief
De relatie tussen het Netwerk Amsterdamse Stadsdorpen en de Kenniskring Zorg & Wonen in historisch perspectief Na de enthousiaste start van Stadsdorp Zuid is een groot aantal stadsdorpen ontstaan. Een aantal van deze stadsdorpen, De Pijp, Nieuwmarkt en Rivierenbuurt, startten…
Workshop Inclusiviteit vrijdag 5 november 2021
Hier vind je de materialen die zijn gebruikt in de workshop Inclusiviteit. Lees de sheets die in de workshop zijn gebruikt nog eens na. Het werkblad met de diversiteitsscan om in kaart te brengen hoe jouw stadsdorp er voor staat.…
CoCo
De Coördinatiecommissie (of kortweg) Coco is de groep die de bijeenkomsten van het Netwerk voorbereid en zorgt voor de dagelijkse werkzaamheden zoals de website, mails, externe contacten en de financiële zaken. De CoCo bestaat bij toerbeurt uit ongeveer 5 leden…
Statistische informatie over je wijk/buurt
Via de speciale website Gebied in Beeld van de Gemeente Amsterdam kun je op wijk- en buurtniveau allerlei cijfers over je wijk bekijken via ene zogenaamd dashboard. Je kunt er gegevens bekijken via 11 verschillende thema’s. Vijf belangrijke thema’s (voor…
Workshop Vinden & Binden 8 oktober 2021
In deze workshop kwam het vinden en binden van actieve bewoners aan de orde. Hoe vind je buren die actief willen worden in je stadsdorp en hoe houd je deze een tijdje vast? Het materiaal uit de workshop kun je…
Handreiking Corona Toegangs Bewijs door Buurthuizen en Maatschappelijke Opvang
Vanaf 25 september gelden nieuwe coronamaatregelen. Een coronatoegangsbewijs is vanaf dan nodig om toegang te krijgen tot o.a. horecagelegenheden, bioscopen, theaters en festivals. Voor dorps- en buurthuizen hebben LSA Bewoners en Sociaal Werk Nederland een handreiking geschreven die door VWS…
Een website voor je stadsdorp
Je kunt er niet zonder als stadsdorp: een website. In je communicatie is dit een essentieel onderdeel. Het dient vooral als informatiebron. Stadsdorpers en geïnteresseerden kunnen er snel informatie vinden over wie je bent en welke activiteiten er zijn. Je…
Nieuwsbrief maken voor je stadsdorp
Alle stadsdorpen hebben een nieuwsbrief. Dat is niet zo gek, want een nieuwsbrief brengt je stadsdorp actief onder de aandacht. En in communicatie is herhaling een belangrijk aspect. Een website is handig als informatiebron, maar die moet je wel zelf…
Workshop MAEX 19 augustus 2021
Tijdens deze workshop is uitleg gegeven wat MAEX is en hoe je er gebruik van kunt maken. Dit is de algemene presentatie over MAEX Hier vind je de Communicatiekit hoe je profiel kunt inzetten in communicatie over je initiatief Kijk…
Workshop Hoe Begin ik een Stadsdorp 24 september 2021
Hier vind je de documenten die zijn gebruikt in de workshop: Stadsdorpen anno 2020 – basisinformatie een presentatie over hoe andere stadsdorpen in Amsterdam en omgeving zijn georganiseerd en welke overeenkomsten en verschillen er zijn De tekst van de opdracht…
Coronarichtlijnen voor vrijwilligersorganisaties
Movisie, hét kennisinstituut voor sociale vraagstukken, heeft een coronadossier waarin ook richtlijnen zijn opgenomen voor vrijwilligersorganisaties. Lees er alles over op hun website. Op de website van de NOV wordt een coronadossier bijgehouden met de meest actuele informatie:
De Coronamaatregelen per 6 november 2021
Hieronder vind je de coronamaatregelen zoals die gelden per zaterdag 6 november 2021: Wil je weten waar een toegangsbewijs verplicht is? Lees dan dit artikel van de Rijksoverheid.
Workshop Communicatie 3 september 2021
Op vrijdag 3 september 2021 vond de workshop Succesvol Communiceren plaats. Hieronder vind je het belangrijkste materiaal dat werd gebruikt: – De presentatie met de Powerpointdia’s – Het Formulier AIDA oefening – De bijlage met een Overzicht communicatiekanalen voor je…
2021 – Verslag Netwerkbijeenkomst 28 mei 2021
Op vrijdag 28 mei hielden we onze online Netwerkbijeenkomst via Zoom. Hieronder vind je het verslag: Netwerkbijeenkomst Amsterdamse stadsdorpen 28-05-21 verslag
De WBTR is er
Per 1 juli 2021 is een nieuwe wet in werking getreden die van toepassing is op alle verenigingen (ook informele), stichtingen en coöperaties. De wet heeft als doel om ‘goed bestuur’ te regelen en het toezicht op orde te brengen.…
Het Netwerk is lid van de NLZVE
Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven die zichbezighouden met welzijn, wonen en zorg. NLZVE deelt kennis, ervaringen, knelpunten, oplossingen en onderzoek op het terrein van welzijn, zorg en wonen. Daarnaast behartigt het netwerk de belangen van…
2020 – Nieuwsbrief van de kenniskring Zorg en Wonen
De kenniskring Zorg en Wonen van samenwerkende stadsdorpen verdiept zich in de (landelijke en plaatselijke) ontwikkelingen op het gebied van Zorg en Wonen. Zij hebben tot nu toe af en toe in een bijeenkomst verslag gedaan van hun activiteiten. Dat…
2020 – Kenniskring zorg en wonen – wat en hoe
Wat doet de kenniskring zorg en wonen? Amsterdam vergrijst, de meeste Stadsdorpen krijgen in hun naaste omgeving te maken met de thema’s “zorg en wonen”. De Kenniskring Zorg en Wonen van de Amsterdamse stadsdorpen is ontstaan om kennis en kunde…
Tips voor coronatijd van stadsdorp Rivierenbuurt
Hieronder volgen tips en suggesties over hoe je je actueel kunt informeren over de situatie rond de corona-crisis, waar je hulp kunt vinden, hoe je in beweging kunt blijven, hoe je jezelf kunt vermaken met het online culturele aanbod, en…
Buurtcoöperatie Oostelijk HavenGebied
Inleiding door Meta de Vries, coördinator Buurtcooperatie Oostelijk HavenGebied (OHG) (gehouden tijdens netwerkbijeenkomst 29-11-2019) In 2014 ontstond er een netwerk in de buurt vanuit de gedachte: we worden ouder worden en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Vanaf het…
2019 – Verslag netwerkbijeenkomst 29 november 2019
Kort verslag Netwerkbijeenkomst Stadsdorpen Amsterdam d.d. 29-11-19 Aanwezig: ongeveer 10 personen, uit 7 stadsdorpen. Inleiding door Meta de Vries, coördinator Buurtcoöperatie Oostelijk HavenGebied (OHG) In 2014 ontstond er een netwerk in de buurt vanuit de gedachte: we worden ouder worden…
2019 – Verslag van de bespreking van Kenniskring Zorg en Wonen en de wethouder op 17 mei 2019
Verslag van de bespreking van de kenniskring zorg en wonen en enkele stadsdorp-deelnemers met wethouder Kukenheim en betrokkenen van de gemeente Amsterdam op 17 mei 2019 Aanwezig: Simone Kukenheim (wethouder zorg, jeugd(zorg), beroepsonderwijs en sport), Mascha ten Bruggencate (voorzitter Stadsdeelcommissie…
2019 – Verslag netwerkbijeenkomst 24 mei 2019
Plenaire informatie Zuidermrktfonds www.zuidermrkt.nl Sinds 2011 bestaat de Zuidermarkt, die elke zaterdag op het Jacob Obrechtplein wordt gehouden. De Zuidermrkt is opgericht door buurtbewoners die de verandering/ verarming van het winkelaanbod hebben aangegrepen om voor de dagelijkse boodschappen van goede…
Privacyverklaring
Zoals elke organisatie in Europa zijn wij gehouden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ofwel de Privacywet. Omdat wij persoonsgegevens opslaan en verwerken, hebben we een Privacyverklaring opgesteld. We hechten veel waarde aan zorgvuldig omgaan met persoonlijke informatie. Om die…
Lucas Community
Lucas Community Een beweging van ondernemende buurtbewoners in Osdorp Wat beweegt ons Wij zijn een groep buurtbewoners die zich krachtig inzetten voor de verbetering van de kwaliteit van leven en de wijkeconomie in Osdorp. Wij willen voor en met buurtbewoners…
2018 – Inspiratiebijeenkomst Kenniskring Zorg en Wonen van de Stadsdorpen van 9 maart 2018
De Kenniskring Zorg en Wonen van de Stadsdorpen organiseert jaarlijks een inspiratiebijeenkomst voor alle stadsdorpen om kennis en ervaring te delen over de activiteiten die de kenniskring en de overige, niet aangesloten stadsdorpen ontplooien op het gebied van zorg en…
2017 – Vraagverlegenheid
In alle stadsdorpen merken we dat het veel moeilijker is te vragen om een dienst of hulp dan om dat aan te bieden. Vraagverlegenheid wordt dat genoemd. Als stadsdorpen proberen we het begrip uitgestelde wederkerigheid te introduceren om die verlegenheid…
2017 – Zorg – waar moet je zijn
Dit is een update van de kenniskring Zorg eind 2016. De kenniskring waarschuwt dat op veel websites informatie over zorg staat die niet voldoende van kwaliteit is. De volgende sites bieden wel betrouwbare informatie: www.zorgverandert.nl Deze website geeft algemene,…
Generatiediner
In Stadsdorp VondelHelmers willen we graag alle generaties uitnodigen mee te doen, ieder op hun eigen manier. Immers de levensfasen zijn heel verschillend en ook de behoeften aan contact, hulp etcetera. Op 7 april 2017 hebben we een succesvol generatiediner…
Hoe betrek je alle generaties bij je stadsdorp?
Door rekening te houden met de kenmerken van verschillende generaties. Op de netwerkbijeenkomst in juni 2016 hield Marcella Blok van stadsdorp VondelHelmers een kort verhaal over de generatietheorie. Deze theorie is opgezet door Henk Beckers en verder ontwikkeld door Aart…
2016 – Makkelijk contact via een App? – voor mensen met een smartphone.
In sommige buurten beginnen buurtapps te verschijnen, soms om de veiligheid te vergroten, soms meer voor contact in het algemeen. Misschien vinden sommige binnenbuurten het ook een goed idee. Hieronder een kort overzicht van een aantal mogelijkheden. Op persoonlijke titel…
2015 – samenvatting activiteiten Kenniskring Zorg
In 2015 is de Kenniskring zorg van stadsdorpen Amsterdam regelmatig bij elkaar geweest om de voortgang van een aantal activiteiten te bespreken, die allen te maken hebben met de ontwikkelingen in de zorg dit jaar en de eventuele rol van…
2015 – Debat over wijkzorg in Amsterdam – verslag
Op 25 juni 2015 heeft de kenniskring zorg van de gezamenlijke stadsdorpen in Amsterdam een debat georganiseerd over de wijkzorg. Hieronder staan de bevindingen uit dat debat. De algemene lijn is dat de stadsdorpen zich nogal zorgen maken over de…
2015 – Verslag netwerkbijeenkomst 19 juni 2015 over wederkerigheid
Dezelfde vragen die in de inleiding aan bod zijn gekomen, zijn ook besproken in subgroepen. Hieronder zijn de verslagen van alle subgroepen verwerkt. De alledaagse definitie van wederkerigheid is “de ene dienst is de andere waard”. In de stadsdorpen kennen…
2019 – Verslag netwerkbijeenkomst 15 juni 2019 Inleiding wederkerigheid
Wederkerigheid Jurgen van der Heijden hield een inleiding over het begrip wederkerigheid aan de hand van een aantal vragen dat aan hem was gesteld. Dezelfde vragen werden naderhand besproken in subgroepen van aanwezigen. Hieronder staan de vragen en de antwoorden…
2015 – Zorg aanvragen – waar moet je zijn? voorbeelden
Stadsdorp Wetering + heeft een bijeenkomst gehouden over de ontwikkelingen in de zorg. Daarbij is een uitgebreide presentatie gegeven. Je kunt het verslag en de presentatie hier vinden: – Waar kun je terecht met je zorgvraag? Stadsdorp VondelHelmers heeft een…
Deelnemers activeren – Stadsdorp Nieuwmarkt
Stadsdorp Nieuwmarkt heeft een vragenlijst per e-mail gemaakt om meer deelnemers te werven om meer actief te worden. Je mag deze lijst gebruiken voor je eigen stadsdorp. wil je actiever worden
Burenlijn – stadsdorp Nieuwmarkt
Stadsdorp Nieuwmarkt is begonnen met een burenlijn om hulpvraag en aanbod snel bij elkaar te brengen. Je mag hun idee en de stukken voor je eigen stadsdorp gebruiken. Hoe het werkt vind je hier: Burenlijn Flyer 01 Word van PDF Burenlijn…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 over Zorg
Impressie van de discussie over wijkzorg De discussie spitste zich toe op drie thema’s (stadsdorp profiel, toekomstige behoeften en dialoog met de wijkzorg). De inhoud wordt hieronder kort weergegeven. Daarnaast werd een aantal vragen gesteld (zie hieronder) die binnen de…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 Doelgroepen
Centrale vraag: Voor wie zijn wij als stadsdorpen? De doelgroep blijkt verschillende gedefinieerd. Als centraal punt geldt: voor oudere buurtbewoners het mogelijk maken langer in de buurt te blijven wonen. In de ene situatie betekent dit dat leden geacht worden…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 Vraagverlegenheid
Typerend voor het onderwerp van deze tafel “ vraagverlegenheid” is dat het even duurt voordat er belangstellenden zijn aangeschoven. Tijdens het gesprek blijkt dat er binnen alle stadsdorpen genoeg aanbod is, maar weinig vraag. Het is moeilijk om toe te…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 over vergroten betrokkenheid
Er is nogal wat verschil tussen de stadsdorpen met betrekking tot het begrip ‘betrokkenheid’. Dat zit in een range van ‘aangeven van interesse’ tot ‘actief lidmaatschap’. Er bestaat wel een overlap wat betreft het werven van deelnemers, namelijk door…
2014- Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 algemeen en over zorg
De netwerkbijeenkomst werd bezocht door 50 mensen van 20 stadsdorpen. Na een welkomstwoord waarin de laatste stand van zaken landelijk en in Amsterdam werden belicht, werd een presentatie gehouden over Zorg, de ontwikkeling van de WMO in Amsterdam en de…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 14 november 2014 Startende stadsdorpen
Rond de tafel zaten zes beginnende stadsdorpen: Utrechtse straat, Overtoomse Sluis, IJburg, Kadijken, Landsmeer en het Roze Stadsdorp. Stadsdorp CentrumOost is als ‘ervaringsdeskundige’ aangeschoven. Landsmeer doet onderzoek naar eenzaamheid en sociale netwerken. Overtoomse Sluis had deze week een eerste bijeenkomst…
2014 – Financiën – aanvraag start subsidie
Stadsdorp Centrum Oost ontwierp een brief om een subsidie aan te vragen voor de start van een stadsdorp en tevens de weg vrij te maken dat andere stadsdorpen in hetzelfde stadsdeel die ook krijgen. Bijlage moet dan zijn een beschrijving…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 13 juni 2014
Verslag netwerkbijeenkomst 140613 Op een zonnige dag (naar verluidt) in 2014 vind de eerste bijeenkomst plaats voor de stadsdorpen die toen in Amsterdam en omgeving bestonden. Dat heette toen een Platformbijeenkomst. Waarin ervaringen werden uitgewisseld en gouden tips! Er is…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst over zorg 13 juni 2014
Uitwisseldag Amsterdamse Stadsdorpen juni 2014: gesprek over zorg. De Kenniskring Zorg Amsterdamse Stadsdorpen formuleerde drie vragen aan de hand waarvan is gediscussieerd en gaf vooraf toelichting op de twee niveaus voor de discussie: Het Wijkzorgteam en de inrichting daarvan en…
2014 – Verslag netwerkbijeenkomst 13 juni 2014 over binnenbuurten
Uitwisseling Stadsdorpen Amsterdam op Vrijdag ochtend 13 juni 2014 1. Verschil tussen DAMmetjes en Binnenbuurten. Het idee is dat mensen van een binnenbuurt elkaar op een gegeven moment zo goed kennen dat het vanzelf sprekend wordt dat je er bij “lek…
Rechtsvormen van stadsdorpen
Als je een stadsdorp begint moet je een keuze maken welke organisatievorm je kiest. De organisatievorm heet ook wel rechtsvorm. Maar niet elke rechtsvorm heeft een rechtspersoonlijkheid. In 2023 zag de verdeling qua rechtsvorm van stadsdorpen er zo uit: De…
Wat is een stadsdorp?
Een stadsdorp is een initiatief van en voor bewoners in een buurt met het doel modern nabuurschap te bewerkstelligen. Hoewel stadsdorpen aanzienlijk verschillen door de buurt, de initiatiefnemers en zo meer, zijn er toch drie algemene pijlers waarop elk stadsdorp…
2015 – WMO – Wet maatschappelijke ondersteuning
Met ingang van 1 januari 2015 gaan veel taken rondom zorg en welzijn van het Rijk naar de gemeenten. Elke gemeente zoekt eigen oplossingen voor de WMO. De WMO verordening van Amsterdam staat hier: Veel gestelde vragen rondom WMO:…
2014 – WMO verordening – reactie stadsdorpen op ontwerp
Vooraf De stadsdorpen van Amsterdam zijn van oordeel dat de WMO-verordening op verschillende punten het eigentijds nabuurschap raakt dat zij proberen vorm te geven. Onze belangrijkste zorg is dat de maatschappelijke participatie die met dat moderne nabuurschap bereikt wordt in…
Beschrijving start stadsdorp
Hoe begin je met een stadsdorp? Onderstaande is een mogelijke aanpak die in variaties door veel stadsdorpen is gebruikt. Je kunt altijd contact opnemen met een bestaand stadsdorp in (de buurt van) Amsterdam en ondersteuning vragen. Zodra je serieus overweegt…
Binnenbuurten in stadsdorpen
Voor daadwerkelijk nabuurschap is een stadsdorp nog te groot. Dat kan beter in kleinere eenheden, die in het algemeen binnenbuurten worden genoemd, maar ook andere namen komen voor. Zoals de stadsdorpen onderling verschillen, zo verschillen binnenbuurten binnen een stadsdorp ook…
2014 – Gespreksnotitie binnenbuurt
Binnenbuurten beginnen vaak bij iemand thuis. Soms zijn er voor zo’n eerste keer nog niet veel mensen. Dan is een onderwerp op de agenda wie iedereen nog meer kan uitnodigen. De ideale omvang van een binnenbuurt valt niet echt vast…