Tips voor coronatijd van stadsdorp Rivierenbuurt
Hieronder volgen tips en suggesties over hoe je je actueel kunt informeren over de situatie rond de corona-crisis, waar je hulp kunt vinden, hoe je in beweging kunt blijven, hoe je jezelf kunt vermaken met het online culturele aanbod, en waar je smakelijke en gezonde voeding kunt bestellen, die thuis wordt bezorgd.
Informatie over het coronavirus in Amsterdam
- Actuele informatie rond het coronavirus in Amsterdam is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus/
- Het OLVG heeft een coronacheck-app ontwikkeld. Na aanmelding houdt een team van artsen de door de gebruiker gemelde klachten bij. Als daar aanleiding voor is neemt het OLVG contact op met de gebruiker. Aanmelding voor de app gaat via olvgcoronacheck.nl of https://luscii.com/nl/corona-virus/.
Onderlinge hulp en steun
- Iedereen die hulp nodig heeft of hulp aanbiedt in verband met het coronavirus kan contact opnemen met Voor Elkaar in Amsterdam. Hier wordt de hulp gecoördineerd. Neem contact op via de website https://voorelkaarinamsterdam.nl/ of bel 020 – 76 70 031 (maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur).
- Ook via Burennetwerk Amsterdam kun je hulp krijgen of aanbieden. Zie: https://www.burennetwerk.nl/.Burennetwerk. Stuur een e-mail naar helpdesk@burennetwerk.nl, een bericht via whatsapp: 06 – 514 143 79 of bel 020 – 62 39 771 (ma t/m vrij van 10.00 tot 15.00 uur). De organisatie verzorgt koppelingen tussen buurtgenoten om elkaar te helpen: boodschappen brengen, gezellige telefoontjes plegen, hond uitlaten, klusjes in huis oppakken, of vervoer verzorgen. Klusjes en ritjes alleen als die echt urgent zijn, na overleg, en op gepaste afstand van elkaar.
- Vier VU-studenten hebben het platform iwillhelpyou opgericht, om in deze lastige tijd vraag naar en aanbod van hulp samen te brengen. Op de site https://www.iwillhelpyou.nl/ zie je hoe het werkt en kun je je aanmelden.
- Ben je in thuisisolatie en heb je behoefte aan een luisterend oor, advies of hulp, dan kan je bellen met de hulplijn van het Rode Kruis. Telefoon: 070 – 445 58 88. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur, en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
- Als je behoefte hebt aan een luisterend oor kun je ook terecht bij De Luisterlijn. Dag en nacht bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Alle dagen van de week, per mail, per chat of per telefoon. De Luisterlijn wordt bemensd door vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten. Tel: 0900 – 0767. https://www.deluisterlijn.nl/
Cultureel
- Het Koninklijk Concertgebouworkest streamt drie keer per week live concertopnamen via YouTube, Facebook en concertgebouworkest.nl. Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 16.00 uur wordt steeds een ander concert gestreamd. De registraties blijven vervolgens online staan. Zie: https://www.iamsterdam.com/nl/uit/online-podia/koninklijk-concertgebouw en https://www.concertgebouw.nl/live-streams.
- Ook uit het archief van het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn concerten te beluisteren: https://orkest.nl/nl/kijk-thuis.
- Het Amsterdamse muziektheatergezelschap Orkater plaatst elke dag een online voorstelling uit het archief met Orkater & Chill. Oude voorstellingen van Muziektheater Orkater kun je zien via: https://vimeo.com/showcase/orkaterchill
- Een selectie van IDFA films uit de afgelopen jaren is gratis online te bekijken: https://www.idfa.nl/nl/collectie/gratis?page=30.
- Acteurs uit het Nederlandse theater lezen dagelijks één verhaal uit Boccaccio’s Decamerone. Elke dag een nieuw verhaal. Ook verhalen van eerdere dagen zijn nog te beluisteren. In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats.
https://ita.nl/nl/episodes/itas-decamerone/765119/.
- Diverse musea hebben een virtueel bezoek aan hun locatie mogelijk gemaakt. Zie: https://www.iamsterdam.com/nl/zien-en-doen/musea-en-galeries/beste-musea/virtueel-museumbezoek en https://thuismuseum.mydailyshotofculture.com/.
- Een online rondleiding door het Rijksmuseum kun je meemaken via:
https://www.rijksmuseum.nl/nl/ontdek-meesterwerken.
- Je kunt ook een uitstapje maken naar New York, waar je een virtuele tour door het Guggenheim Museum kunt maken: https://artsandculture.google.com/streetview/solomon-r-guggenheim-museum-interior-streetview/jAHfbv3JGM2KaQ?sv_lng=-73.95902634325634&sv_lat=40.78285751667664&sv_h=31&sv_p=0&sv_pid=MfnUmHRyOSzMtY3vtYU05g&sv_z=0.9999999999999997
Gewoon leuk en informatief
- Bij Oud Geleerd Jong Gedaan geven bevlogen studenten boeiende lezingen aan ouderen in buurthuizen, bibliotheken en verzorgingshuizen. Ook deze lezingen zijn nu even gestopt. Daarom hebben ze alle lezingen online gezet. Kijk op https://www.oudgeleerdjonggedaan.nl/onlinecolleges/.
- De Keukenhof staat volop in bloei. Maar is gesloten voor bezoeker. Daarom zijn deze weken online de mooiste plekjes van het park te zien: https://keukenhof.nl/nl/nieuws/keukenhof-opent-virtueel/.
- Nu we zelf de natuur niet meer in kunnen, brengt Nature Today de natuur naar ons thuis. Nature Today houdt de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten bij. Op de website https://naturetoday.nl/#/ geven biologen dagelijks informatie over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Als je een account aanmaakt kun je je eigen locatie invoeren en zie je wat daar allemaal te beleven is.
- Altijd leuk zijn de opnamen die Vogelbescherming Nederland maakt van parende, broedende en zorgende vogels. Je kunt hun wel en wee live volgen op https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente.
Warme maaltijden
- Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor een lekkere, verse en met liefde bereide warme maaltijd. Als je op dit moment niet in staat bent zelf boodschappen te doen, kan Thuisgekookt dat ook voor je verzorgen.
https://www.thuisgekookt.nl/coronacrisis/item207179.
- Je kunt ook verantwoorde maaltijden bestellen bij Uitgekookt. Meer hierover vind je op: https://uitgekookt.nl/.
- Tot voorkort kon je in de Lekstraat eten bij restaurant Buurzaam in de Lekstraat. Dat gaat nu niet. PuurZuid en Dynamo bieden nu vanuit buurtkeukens maaltijden aan huis aan. Hiervoor geldt dat de aanmelding moet worden gedaan door een hulpverlener. Voor meer informatie: https://www.dynamo-amsterdam.nl/nieuws/maaltijdbezorging-aan-huis/. En: https://youtu.be/h3G9Uq1yaV8.
Goed om de spieren te gebruiken en fit te blijven
- Het kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een poster gemaakt waar oefeningen op staan die je thuis kunt doen. Oefeningen in een stoel, maar ook om sterke benen en armen te krijgen of te houden. Zie: https://laatjenietvallen.nl/.
- GoldenSports verzorgt trainingen voor 55-plussers. Normaal in de buitenlucht, maar nu dat niet kan zijn de trainingen online te volgen. Meestal twee keer per week wordt een nieuwe training op de site gezet. Smaken verschillen daarom komen verschillende trainers aan bod. De meeste trainingen zijn ongeveer 30 minuten: https://www.goldensports.nl/online-trainingen/.
- Je kunt ook aan Nederland in beweging mee doen: Zie: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/nederland-in-beweging/.